В малкия, уютен град Лентяйско, на главната улица, се намираше ресторантът "Голяма Почивка". Този ресторант беше известен с едно – никой не искаше да готви там. Не че липсваше талант или възможности, просто всички ги мързеше до безобразие.
Шеф-готвачът, Велко Лентяев, беше ненадминат в изкуството на нищоправенето. Веднъж той реши да направи прочутото си „мързеливо ризото“. Рецептата беше изключително проста: ориз, който никога не се сварява, защото Велко мразеше да стои до печката повече от три минути. В резултат на това, ризотото беше хрупкаво и неусвоимо, като истинско кулинарно произведение на мързела.
Асистент-готвачът, Петър „Сънен“ Сънов, беше известен с това, че можеше да заспи навсякъде и по всяко време. Веднъж, докато...